'Slimme doosjes' alternatief voor anti-corona-app

Willem Jonker

Willem Jonker Foto: Geert Job Sevink

Fysieke tokens, ‘slimme doosjes’ die gegevens kunnen zenden en ontvangen, verdienen een kans als middel om coronabesmettingen op te sporen.


Dat betoogt de Europese kennisorganisatie EIT Digital die wordt geleid door de in Groningen woonachtige hoogleraar Willem Jonker. Het systeem garandeert volgens hem de privacy van de gebruikers en is mogelijk een effectief wapen tegen tegen Covid-19. Een in België ontwikkelde armband met zo’n token wordt momenteel uitgeprobeerd in de haven van Antwerpen. De ‘doosjes’ zouden ook om de hals of in de jaszak kunnen worden meegedragen.

De methode stoelt op de grootschalige verspreiding van de fysieke tokens, apparaatjes die (onderling) gegevens kunnen zenden en ontvangen. Ze hebben elk een nummer dat niet is gekoppeld aan de naam van de drager. Komen gebruikers in elkaars buurt, dan registreren de tokens over en weer hun nummers.

Rood, oranje en groen lampje

Is een gebruiker niet besmet, dan brandt op de token een groen lampje. Wordt een drager positief getest, dan wordt het nummer van de token in een digitaal systeem opgeslagen en via een signaal verspreid. Is iemand in de buurt geweest van de besmette persoon, dan ziet hij op het apparaatje een oranje lampje oplichten. Dat betekent dat hij zich moet laten testen. Op de token van de besmette patiënt gaat een rood lampje branden. Die moet dan in quarantaine.

Jonker, tevens deeltijd hoogleraar data & security aan de Universiteit Twente: ,,Succes is niet gegarandeerd. Je moet altijd afwachten of mensen voldoende bereid zijn om zo’n token bij zich te dragen. Mijn idee is om ze in bakken bij de supermarkten neer te leggen zodat iedereen er een mee kan nemen. Als ze massaal gemaakt worden, gaan de kosten voor de tokens ook fors omlaag.”

Virus onder de duim

EIT brengt het systeem momenteel in alle Europese landen onder de aandacht. Jonker wil de ‘slimme doosjes’ . Hij wil ze evenwel niet presenteren als de enige methode om het virus onder de duim te krijgen.

Jonker: ,,In veel landen wordt nu gekeken naar apps. Aan de ontwikkeling daarvan zitten nog heel wat haken en ogen. En het is niet verstandig op één paard te wedden. Uit ons netwerk krijgen we veel positieve geluiden over een fysiek token systeem. Als kennisorganisatie hebben wij dan de taak om deze methode onder de aandacht te brengen. Het is ontzettend belangrijk dat besmettingen in een vroeg stadium wordt ontdekt en niet pas als de patiënt in het ziekenhuis belandt