Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto John van Helvert

Oer-Hollands geld ophalen tijdens ‘Hollandse 100’

‘Je voelt je zo machteloos'

Hij is nog maar net aan zijn officiersopleiding begonnen wanneer de verwoestende diagnose lymfeklierkanker de studie én het leven van de 22-jarige Oliver noodgedwongen op pauze zet. Hoewel zijn pelotonsgenoten hem niet direct kunnen helpen met zijn strijd, willen ze toch een bijdrage leveren. Met hun deelname aan het sportevenement de ‘Hollandse 100’ hopen de officieren in spé zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de afschuwelijke ziekte die jaarlijks zo’n vierhonderd Nederlanders treft.

Het nieuws over zijn diagnose deelt hij vorig jaar ‘op z’n Olivers’. In het bos tijdens een bivak. “Dat ging weer lekker nuchter”, vertelt pelotonsgenoot cadet-korporaal Jade Heezen. “Die klachten waar hij al een poosje mee liep, bleken veroorzaakt te worden door kanker. Het was uitgezaaid en de behandeling zou snel starten. Dat was dat. Hij wilde er geen groot drama van maken en verzekerde ons ervan dat het wel goed zou komen.” 

Cadet-korporaal Jade Heezen en sergeant Koen Koorevaar zijn de aanjagers achter de inzamelingsactie. “Iedereen was meteen enthousiast.”

Shock

Terwijl rasoptimist Oliver direct in de actiestand schiet, vastbesloten om zich zo snel mogelijk weer aan de poort van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda te melden, blijven zijn pelotonsgenoten in shock achter. Heezen: “Tijdens een militaire opleiding word je in korte tijd heel hecht. Oliver is niet alleen een collega, maar ook een goede vriend. Zo’n bericht hakt er wel even in.”

Dat de artsen zo snel mogelijk willen beginnen met de behandeling, benadrukte ook voor opleider Koen Koorevaar de ernst van de zaak. “Dan weet je, dit is foute boel”, aldus de sergeant. “Maar goed, wij kenden Oliver inmiddels een beetje…Het is gewoon een eigenwijs en enórm positief ventje. Hij vond dus dat hij de eindoefening van dat studieblok best nog even mee kon draaien. We moesten hem er echt van overtuigen dat het wellicht handig zou zijn om uitgerust aan zijn chemo’s te beginnen.”

Na wat morren besluit Oliver het advies van zijn kaderleden ter harte te nemen. Nou ja, deels dan. Want die afsluitende eindmars, daar is hij dus gewoon bij. “Sterker nog, hij trok de hele kar”, lacht Heezen. “Typisch.”

Een afvaardiging van het KMA-team was deze week aanwezig op de Jaap Edebaan in Amsterdam voor de aftrap van de ‘Hollandse 100’. Ook voorzitter van de stichting Lymph&co, Bernhard van Oranje (foto rechts, midden), was van de partij. De prins is genezen van lymfeklierkanker, die hij in 2013 kreeg.

Machteloos

Eind 2022 start Oliver met zijn cycli van chemotherapieën. Ondertussen gaat het leven op de KMA gewoon door. Al is het lastig om die knop om te zetten, vertelt Heezen. “We onderhielden vrijwel dagelijks contact met hem. Je wil graag iets dóen, maar dat kan niet. Je voelt je zo machteloos.”

‘Ik kon wel huilen van geluk'

“Oliver strijdt iedere dag, daar is dit niks bij”, aldus Jade Heezen.

Koorevaar kampt met hetzelfde gevoel, tot de triatleet stuit op een aankondiging voor de ‘Hollandse 100’: een sportevenement met als doel geld inzamelen voor Lymph&co. Een fonds dat onder leiding van Prins Bernhard onderzoek naar lymfeklierkanker financiert. De militair wil in eerste instantie individueel meedoen. “Maar dat voelde toch vreemd. Ik gooide het idee op in het peloton en iedereen was meteen enthousiast.”

KMA voor Oliver

Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen maanden is er door de 42 cadetten volop genetwerkt om zoveel mogelijk geld op te halen. Vaders, moeders, oma’s, ondernemers; stuk voor stuk werden ze gevraagd om een bijdrage te leveren aan het team ‘KMA voor Oliver’. En met succes: de teller staat inmiddels al op ruim twintigduizend euro. Maar met alleen geld inzamelen zijn de fanatiekelingen er niet. Er moet gestreden worden!

Wat vindt Oliver ervan?

In een telefonische reactie op het initiatief van zijn pelotonsgenoten laat Oliver weten ‘overweldigd’ te zijn. “Als groep word je tijdens die eerste militaire vorming heel hecht. Een bloemetje of beterschapskaart had ik wel verwacht, maar dit zag ik niet aankomen. Ik kon wel huilen van geluk”, aldus de cadet. “Het is niet alleen ‘even’ geld inzamelen, er zit ook nog eens een gigantische fysieke inspanning aan vast. Ik ben súpertrots op mijn groep dat ze dit doen voor mij en alle andere mensen die getroffen zijn door deze ziekte.”

Als het lukt, reist Oliver 19 maart af naar Friesland om zijn pelotonsgenoten aan te moedigen. Voor wat betreft zijn behandelingen: de eerste berichten zijn voorzichtig positief. “De chemo’s lijken aan te slaan. Over twee maanden krijg ik de definitieve resultaten en dan hoop ik heel snel weer mijn groene pak aan te kunnen trekken!”

Duathlon

Op zondag 19 maart meldt de KMA-afvaardiging zich voor de ‘Hollandse 100’ in Heerenveen. Een duathlon die bestaat uit twee Oer-Hollandse onderdelen: schaatsen en fietsen. Tien kilometer op het ijs, gevolgd door een wielertocht van een bescheiden negentig (!) kilometer. Het al dan niet halen van de finish heeft geen invloed op het ingezamelde bedrag, dus meedoen is ook hier wederom belangrijker dan winnen. Al kun je die tegeltjeswijsheid bij dit team maar beter achterwege laten … “We blijven militairen hè”, klinkt het resoluut.

De cadetten hebben er alle vertrouwen in, stelt Heezen. “We hebben afgelopen tijd hard getraind en iedereen is natuurlijk supergemotiveerd om die finish te halen, voor Oliver. Hij strijdt al maandenlang iedere dag, daar is dit niks bij.”

Meer informatie over de inzamelingsactie of direct bijdragen? Check: https://www.dehollandse100.nl/team/kma-voor-oliver