Kabinetsbesluit 'commissie van Rijn' miskent noodzaak breed en hoogopgeleide bevolking

Het kabinet heeft vrijdag 21 juni zijn reactie op de voorstellen van de Commissie Van Rijn bekend gemaakt. Eén van de belangrijkste voorstellen van de Commissie is, om budget over te hevelen van de alfa, gamma en medische, naar de bèta en techniek wetenschappen. Het kabinet volgt dit voorstel.

Als dit voorstel wordt ingevoerd, betekent het een structurele korting op het budget van de Erasmus universiteit vanaf 2022. Het College van Bestuur van de EUR betreurt dit plan voornamelijk omdat de alfa, gamma en medische wetenschappen in toenemende mate ‘digitaliseren’ en technischer worden, terwijl de technische wetenschappen in toenemende mate gebruik maken van de alfa en gamma wetenschappen. Daarnaast speelt dat een bezuiniging op deze disciplines zal leiden tot hogere werkdruk voor docenten wat niet wenselijk is.

Er is geen scherpe lijn meer tussen alfa, gamma en bèta. De bezuiniging op de ene discipline ten gunste van de andere helpt dus niet om de vraag naar innovatieve oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden. De EUR wijst het voornemen van het kabinet dan ook af om budgetten van alfa, gamma en medische studies over te hevelen naar de bèta en techniek studies.

Nederland heeft over de hele breedte een hoog en breed opgeleide arbeidsbevolking nodig om in de internationale economie voldoende succesvol te kunnen opereren. Dat vraagt eerder om uitbreiding van het budget voor hoger onderwijs dan om bezuinigingen. Het kabinet kondigt in zijn reactie ook een onderzoek aan naar de kostprijs van het hoger onderwijs. Het College van Bestuur roept de minister op om geen structurele bezuinigingen door te voeren voordat de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie: Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, 010-4081216 of press@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen