Europees cloudplatform Gaia-X gaat officieel van start

Frankrijk en Duitsland hebben een belangrijke nieuwe stap gezet in het Gaia-X-project. Het Europese cloudplatform is nu officieel vastgelegd als juridische entiteit. Daarmee kan het project van start gaan.

Het project werd donderdag ceremonieel geopend door de Duitse en Franse ministers van Economische Zaken Peter Altmaier en Bruno Le Maire. Altmaier zei dat de opening van het project 'het startpunt is van een Europees data-ecosysteem'. Gaia-X was tot nu toe vooral een plan van verschillende Europese overheden, maar het project is nu in ieder geval op papier officieel van start gegaan. Gaia-X is in België geregistreerd als non-profitorganisatie.

Gaia-X is een Europees project dat een tegenhanger moet vormen van grote Amerikaanse en Chinese clouddiensten als Google Cloud, Amazon Web Services, Microsoft Azure en Alibaba. Gaia-X bouwt zelf geen cloudinfrastructuur, maar gaat richtlijnen, beleid en technische documentatie opstellen waarmee bedrijven onderling data kunnen uitwisselen en opslaan onder Europese regels.

Gaia-X bestaat uit elf Franse en elf Duitse bedrijven. Daarbij horen onder andere BMW, Deutsche Telekom en Siemens, waarvan sommige de cloudinfrastructuur willen hosten. Het project krijgt 1,5 miljoen euro per jaar. Eind dit jaar moeten de eerste proofs-of-concept worden uitgebracht, en eind 2021 moet het project operationeel zijn.

Bij de opening zei Altmaier dat Amerikaanse bedrijven niet meteen worden uitgesloten van het project. "In mijn gesprekken met Amerikaanse bedrijven zeg ik dat er een reële kans is dat Gaia-X de goudstandaard kan worden van internationale clouddiensten", zegt hij volgens Euractiv. Critici zijn daarom sceptisch over de plannen. Het idee van Gaia-X is dat Europa minder afhankelijk moet worden van diensten uit Amerika, maar bedrijven zoals Microsoft en Amazon worden wel betrokken bij het uitwerken van de plannen.

Voorlopig wordt Gaia-X alleen nog gesteund door Duitsland en Frankrijk. Duitsland riep Nederland vorig jaar op zich bij het cloudnetwerk aan te sluiten, maar tot nu toe is dat niet gebeurd. Desondanks staan partijen als de VVD en D66 daar wel positief tegenover.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

05-06-2020 • 16:16

70 Linkedin Whatsapp

Submitter: Regel

Reacties (70)

70
68
38
4
0
20
Wijzig sortering
dat een tegenhanger moet vormen van grote Amerikaanse en Chinese clouddiensten als Google Cloud, Amazon Web Services, Microsoft Azure en Alibaba
Dat is goed om te horen!
Gaia-X bouwt zelf geen cloudinfrastructuur, maar gaat richtlijnen, beleid en technische documentatie opstellen
Dat is niet zo goed om te horen!

Het is dus absoluut niet de tegenhanger van de genoemde clouddiensten. Het lijkt meer een standaardenorganisatie te zijn. Maar daar hebben we er al een aantal van, zoals ISO en IEEE.
Eind dit jaar moeten de eerste proofs-of-concept worden uitgebracht
Proof of what concept? Wat brengen ze dan uit? Documentatie voor hoe Europese clouddiensten moeten communiceren?
dat er een reële kans is dat Gaia-X de goudstandaard kan worden van internationale clouddiensten
Dat denk ik toch niet. In de EU mag je niet zomaar persoonsgegevens bewaren en rondsturen. In de US is het wettelijk verplicht om privacy te schenden omdat de overheid toegang moet kunnen krijgen (zij noemen dat dus geen schendig van privacy). In China is het helemaal erg (in EU termen dan) - daar moet je zo ongeveer alles aan de overheid overhandigen.
Het idee van Gaia-X is dat Europa minder afhankelijk moet worden van diensten uit Amerika
Dat kan het idee niet zijn van Gaia-X, want ook zonder ze kunnen er Europese clouddienstproviders bestaan die volgens de EU wetgeving handelen. Het idee is meer dat het gereguleerd wordt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 5 juni 2020 16:28]

Precies. Hier heb je weer bijna niks aan. Waarom zitten OVH (voor Frankrijk) en Hertzner (voor Duitsland) er niet bij als partners? Om maar 2 voorbeelden te noemen.

edit: OVH doet wel mee, zie reactie @TVH7

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 6 juni 2020 09:08]

Hetzner doet dit soort dingen niet, maar ovh zou wel een goede zijn ja
Hetzner doet toch ook de meeste dingen die OVH doet? Cloud VPS, block storage, beheer via APIs, etc.
Hetzner zou dat natuurlijk wel kunnen worden, als de EU daar tijd en geld in wil steken. Verder kunnen ze natuurlijk wel datacenterruimte leveren, wat ook nodig is voor een cloud omgeving.
Dan neem ik dat terug! :)
Eens. Van de zin "11 Duitse en 11 Franse bedrijven" word ik niet bepaald warm. imho zijn deze 2 landen niet bepaald de meest innovatieve landen als het gaat om ICT, ook niet binnen Europa. Ze moeten concurreren met Amazon en Microsoft, die er tientallen miljarden per jaar in investeren! En dan heb je het niet alleen over infrastructuur, maar met name over services (dus software) die het bruikbaar maken.

Ik doe niet alles bij AWS omdat hun servers zo snel zijn (of goedkoop), ik doe het omdat alles te automatiseren is, oneindig en automatisch schaalbaar en ze mooie services bieden waardoor je vrijwel geen beheerlast hebt omdat je het uberhaupt niet meer hebt over servers (of VM's). Dus geen VM met daarop een database, want dan mag ik vervolgens tot het einde der tijden het OS van die server en de database-software lopen updaten. Nee, ik wil gewoon een Postgres database die makkelijk schaalt en up-to-date blijft, en dan mogen zij het verder regelen. En AWS (of Azure) leveren me die. En zo zijn er nog tig voorbeelden.
Ik doe niet alles bij AWS omdat hun servers zo snel zijn (of goedkoop), ik doe het omdat alles te automatiseren is, oneindig en automatisch schaalbaar en ze mooie services bieden waardoor je vrijwel geen beheerlast hebt omdat je het uberhaupt niet meer hebt over servers (of VM's).
Hoewel ik je scepsis snap, denk ik wel: wat zou het toch mooi zijn, als de API’s van alle clouddiensten gestandaardiseerd waren. Dat ik geen aparte automatisering voor AWS of voor Azure, of wie dan ook (Openstack?) hoef te schrijven.

Nu zijn er wel tools als Terraform, maar ook daar zitten weer allerlei eigenaardigheden in.

Het idee van Cloud Native is dat het niet uitmaakt waar je draait. Op je laptop, om-prem of in een private of public cloud.

Een organisatie als Gaia-X zou dat kunnen bevorderen. Net zoals dat de ISO geen aardappels verkoopt, maar er wel voor zorgt dat alle aardappelhandelaren het over hetzelfde hebben als ze een kilo voor je afwegen.
Ik heb nu een keiharde vendor lockin op AWS. Daar kan ik mee leven maar idealiter heb je dat liever niet.

Dus standaardisatie zou inderdaad fantastisch zijn. Maar dat is natuurlijk erg lastig. TerraForm belooft het een beetje te kunnen, maar je zit daar toch al heel snel gewoon AWS- (of Azure) specifieke dingen te bouwen, maar dan in TerraForm formaat. Dat is niet echt gestandaardiseerd.

Ik heb er dan ook weinig vertrouwen dat 22 Duits/Franse bedrijven onder leiding van de EU dat wel voor elkaar krijgen.
Ja, dat laatste voelt als het bekende xkcd grapje over standaarden.

https://xkcd.com/927/
Nu zijn AWS etc de standaard en kunnen ook zo hard groeien en investeren omdat ze alles naar zich toe trekken, ook qua EU-klanten. Want er is nauwelijks een EU-alternatief, voor zover ik dat in kan schatten.

Dus ja, het zou mooi zijn als dat er eindelijk eens komt en daarbij helpt het als er een standaard is.

Persoonlijk zou ik het fijn vinden als er eindelijk een fatsoenlijke, betaalbare, ‘binnenlandse’ Nederlandse cloudservice zou komen. En een ‘lokale’ password manager. En eigenlijk best bizar dat heel de wereld nog steeds leunt op Google als zoekmachine en in toenemende mate op ‘docs’ van Google en MS.

Het internet, de OS’en, de software, de hosting en clouddata.. voor alles vertrouwen we nu op de Amerikanen en ze kunnen erg veel inzien. Dat is niet verstandig.
KeepassXC is een lokale password manager. En je kunt bitwarden ook zelf hosten als je daar behoefte aan hebt.
Als ik het goed begrijp, werkt KeepassXC niet op iOS.

Zelf hosten gaat, met alle respect, niemand doen. Veel mensen gaat dit simpelweg boven hun pet of willen zoveel moeite niet doen om het te leren en zij die het kunnen, zien het voordeel niet boven de Bitwarden hosting.
Ik self-host bitwarden, net zoals nextcloud (met only office integratie), een searx zoekmachine en zo nog meer leuke dingetjes.

Het is niet voor de massa weggelegd, maar voor een tweaker is het in een halve dag allemaal netjes ingesteld zoals je zou willen op je eigen server of op een VPS. Ook zonder ervaring. Voor eenvoud in instellen, onderhoud en beveiliging is er bijvoorbeeld o.a. dit: https://www.yunohost.org

Je moet het natuurlijk wel belangrijk/leuk genoeg vinden.
Same here, alleen bij Google.
Ik gebruik de libraries die Google beschikbaar heeft, is dit nodig ? Nee, maar je wint wel aan snelheid en kan soms gebruik maken van extra features, die dan bijvoorbeeld in een standaard library niet zitten. Ik kan er zeker mee leven. Google cloud kan mij alles leveren aan een zeer mooie prijs, meer moet dat niet zijn. En dat ik dan een vendor lockin hebt ... tsja so be it. Op azure ga je ook gewoon Azure SQL gebruiken en niet effe postgres draaien ...
Standaardisatie klinkt natuurlijk fantastisch, en is voor een deel ook fantastisch.
Een voorbeeld waardoor het niet zo fantastisch is: het remt vooruitgang..
Hoe kun je andere/betere diensten aanbieden als de standaarden dat niet toestaan?
Krijg je de dienst niet binnen de geldende standaarden, dan is dat jammer maar ga je er buitenom werken want je wilt als bedrijf zijnde wel verder voor/met je klanten. Later wordt dit niet meer makkelijk in de standaard gevat, want dan moeten werkende systemen open gebroken worden.

Voorbeeld: de UN/CEFACT standaarden. Allemaal mooie XML berichten, maar onderneem je echt stappen op digitaal gebied ben je waarschijnlijk al jaren met opgesplitste datastromen en rest/json bezig. Tegen de tijd dat daar vergelijkbare standaarden voor zijn, wil niemand zomaar overschakelen.
Bovendien geven nieuwe versies van standaarden ook verplichtingen mee: upgraden terwijl je er zelf of je klanten niets aan hebben. In de praktijk gebruik je dus 'meerdere standaarden'.

Goede reactie van @_Thanatos_, had zelf ook leuker gevonden als er niet enkel gedocumenteerd ging worden maar dat er gewoon europese servers aangeslingerd werden :) Dan was er pas echt een tegenhanger.

[Reactie gewijzigd door Piemol op 6 juni 2020 21:39]

[...]
Het idee van Cloud Native is dat het niet uitmaakt waar je draait. Op je laptop, om-prem of in een private of public cloud.

Een organisatie als Gaia-X zou dat kunnen bevorderen. Net zoals dat de ISO geen aardappels verkoopt, maar er wel voor zorgt dat alle aardappelhandelaren het over hetzelfde hebben als ze een kilo voor je afwegen.
Dus in feite wat Kubernetes al een een tijdje probeert te doen?
Kubernetes is een orchestratie-tool voor containers. Het is een soort van de facto standaard aan het worden. Maar het is geen standaarden orgaan.
Op zich voor gebruikers (waarbij gebruiker hier een software developer kan zijn) die via cloud een bepaalde database als een service koopt ipv een (eigen) server/vm opzet waar hij dan zelf een os en database systeem op zet en dan -al dan niet apart- storage huurt/koopt om de data en evt (log) bestanden op te zetten: maakt leven vaak makkelijker en je kan je concentreren op jouw eigen taak. Maar er zijn ook risicos. Als het fout gaat is er een groter risico dat de verschillende "whatever" as a service [waas] aanbieders naar elkaar wijzen en omdat je als developer geen invloed meer hebt hoe eea is opgezet en ingeregeld kan het een lastig verhaal worden om op te lossen.
Als je wel zelf (als organisatie/bedrijf of zelfs persoon) wel alles zelf regelt en beheerd heb je idd meer werk; maar ook meer flexibiliteit om problemen op te lossen je kan op alle nivos debugging aanzetten en eenvoudiger aanpassingen aanbrengen om problemen te vinden en fixen... heb t in mijn bedrijf al paar keer gezien dat we serieuze problemen hadden met ons crm systeem agv een change op sfdc die ze niet 123 konden terugdraaien omdat andere klanten afhankelijk waren van die change.... in eigen beheer heb je die beperkingen niet/minder
Waas is leuk maar heeft ook zijn beperkingen

Edit: waas='whatever as a service' en gebruik het dus als een allesomvattende term om alles via cloud aan te bieden. Waas beperkt zich in mijn post dus niet tot een bepaalde dienst.. maar 'whatever': saas,iaas,storage,etc etc etc

[Reactie gewijzigd door tonkie_67 op 5 juni 2020 19:38]

Reinventing the wheel ??

Microsoft heeft toch al een mooie standaard uitgebracht die open is en door iedereen gebruikt kan worden om datacenters te bouwen.
Anoniem: 1322
@Scriptkid5 juni 2020 18:35
Sorry maar welke standaard is dat? Microsoft heeft naar mijn weten nog nooit een ‘open’ standaard uitgebracht?
Anoniem: 1322
@Scriptkid5 juni 2020 21:44
Dat is een server die Microsoft gebouwd heeft volgens het open-sourced Open Compute Project. Dat is van origine een Facebook project.

Volgens mij moet je toch even verder kijken.
Anoniem: 1322
@Torgo6 juni 2020 12:07
Dat is een mooi open-source project van Microsoft maar de reactie was:
Microsoft heeft toch al een mooie standaard uitgebracht die open is en door iedereen gebruikt kan worden om datacenters te bouwen.

Een standaard is een template om te kunnen bouwen. De standaard voor Microsoft’s Office is bijvoorbeeld Open XML.
Echter blijkt dat het helemaal geen echte standaard was en kan andere software nog steeds niet goed omgaan met het formaat.
The ISO standardization of Office Open XML was controversial and embittered,[17] with much discussion both about the specification and about the standardization process.

Ik ben dus nog steeds benieuwd naar een open Microsoft standaard. Eentje voor datacenters zou helemaal mooi zijn.
Dit is een Open standaard die ervoor zorgt dat het OS (Sonic) met allerlei hardware kan samenwerken (Switch Abstraction Interface (SAI)) en daarnaast ook iedereen functionaliteit kan toe voegen aan het OS zelf. Volledig open source en geaccepteerd door OCP.
Anoniem: 1322
@Torgo6 juni 2020 17:55
Een standaard is toch iets anders als een OS of een product. Een standaard volgens wikipedia:
Een norm of standaard is een document met erkende afspraken, specificaties of criteria over een product

Een standaard is bijvoorbeeld IEEE 802.3 (ethernet) wat is vastgelegd in RFC 1516 en 2108. Of HTTP en XML

Het Open Compute Project (OCP) is een organisatie (geen standaard) dat designs deelt tussen een selecte groep fabrikanten. Hierin missen een zeer groot aantal netwerk leveranciers en chipset makers (dus zeker geen standaard). Daarnaast is Microsoft slechts een contributor en ook niet degene die het initiatief heeft opgezet (dat was Facebook).

Onze overheid heeft ook specifiek een definitie voor 'open standaarden':
https://www.digitaleoverh...disatie/open-standaarden/

Hierbij worden een aantal eisen gesteld aan de standaard:
  • Alle standaarden op de lijst van Forum Standaardisatie zijn ‘open’. Hiervoor hanteert het Forum 4 kenmerken waaraan een standaard moet voldoen om als ‘open standaard’ aangemerkt te worden.
  • De benodigde documentatie moet laagdrempelig beschikbaar zijn.
  • Er mogen geen hindernissen zijn op het terrein van intellectueel eigendomsrecht.
  • Er moeten voldoende inspraakmogelijkheden zijn voor stakeholders tijdens de (door)ontwikkeling van de standaard.
  • De onafhankelijkheid en duurzaamheid van de standaardisatieorganisatie moeten verzekerd zijn.
Er zijn bij het OCP al meerdere hindernissen geweest op het terrein van intellectueel eigendomsrecht. Daarnaast is het niet gratis. Je betaald flink om zelfs maar lid te mogen zijn.

Begrijp me niet verkeerd, het OCP is mooi initiatief en mogelijk wel de basis voor een echte open standaard in de toekomst maar momenteel is het dat zeker niet.
Ik deel je visie wel wat betreft de definitie van standaard. Ik denk dat SONiC hieraan voldoet. SONiC lijkt mij los te staan van OCP, maar gebruikt OCP om de open standaard onder de aandacht te brengen. Maar misschien zit ik er wel naast en is dit geen ‘standaard’ volgens bepaalde definities, zo goed heb ik mij er niet in verdiept.
Anoniem: 1322
@Torgo6 juni 2020 20:31
Het internet evolueert ook enorm dus misschien gaat het tegenwoordig ook wel gewoon te snel voor nieuwe standaarden. Dus misschien gaan we ook wel geen 'echte' standaarden meer zien maar meer naar samenwerkingen zoals OCP. Datacenters zijn natuurlijk ook best een niche markt en als je Microsoft, Google, Amazon en Alibaba pakt dan heb je al het grootste gedeelte van de markt (61%).
Dit gaat niet om te concurreren met Microsoft en Amazon op technologisch niveau dus is het onzinnig om het wiel opnieuw uit te vinden.

Het enige reden dat er überhaupt iemand klaagt over "cloud" diensten is data bescherming. Als je denkt Azure of AWS de hak te zetten met betere tech dan zit je in dromenland.
Voor zowel Microsoft en Amazon is het aantrekkelijk om te helpen omdat zij dan veel minder te maken krijgen met internationale wetten die allemaal van elkaar verschillen.

Zodoende kan men nog steeds diensten leveren aan potentiële klanten zonder verantwoordelijkheid over de data want dat staat in Europa op Europeese servers onder beheer van het EU.
Zover ik het zie is dit "beleid/norm" gedeelte een noodzakelijke kwaad.
SO! Het project, wat moet concurreren met Amazon/Azure/Google Cloud, krijgt wel 1,5 MILJOEN euro per jaar. |:(
Overheden zijn te duur om te concurreren. Projectje uitbesteden aan een dozijn bedrijven voor her advies alleen en miljoenen over budget om tenslotte niets aan te leveren.

Hier is hoe de EU een cloud dienst binnenlands kunnen opzetten: verlaag de belasting, stop met het oneindige regulatie van de bedrijven en blijf met de pootjes uit de beslissingen van de private diensten en goederen die (kunnen) geleverd worden. Mensen moeten het handje niet constant vastgehouden worden.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 5 juni 2020 16:37]

Surfspot of iets breder Eduroam zijn toch initiatieven die erg goed werk leveren en een soortement semioverheid zijn? Zelfs ik als fervent EU-hater op heel veel terreinen zie hier juist (eindelijk) iets nuttigs.
Je bent er wel van op de hoogte dat we juist in alle crises en ellende belandt zijn dóór juist dat principe he? Omdat ongereguleerde bedrijven er nogal een grafbende van maken op deze planeet. Toch...?
Tsja, iets met een coronavirus dat veroorzaakt is door ongereguleerde dierenhandel op markten in China of zo (maar ik snap dat het vergezocht is, je hoort immers zo weinig in de media over dat virus maar het blijkt wel echt een dingetje te zijn!).

Economische crisis tussen 2008 en 2016 was ook wel iets. Dat is wel van héél vroeger natuurlijk dus misschien moet je daarvoor de geschiedenisboeken induiken: er waren nogal wat banken die zich niet netjes aan regels hielden en hypotheken tegen woekerprijzen verkochten...

En verder, milieuproblemen zoals olierampen omdat olie nu eenmaal belangrijker was dan het milieu. Gelukkig maar dat iedereen zo’n voorstander is van milieuvriendelijke oplossingen tegenwoordig dus dat zal geen probleem meer zijn. Maar er was een tijd dat er een heuse lobby van milieubelastende oliemaatschappijen in de politiek was!

En dan hebben we natuurlijk nog toestanden als AirBnB, Uber en startups zoals Google en Facebook (zoek maar op wat die zoal doen!) die geen enkele vorm van concurrentie meer mogelijk maken en allerlei andere partijen hardhandig uit de markt drukken met alle gevolgen van dien.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 6 juni 2020 07:48]

Is toch voldoende voor een kantoortje, bedrijfswagen en mooi loon voor een of andere manager ?

Tel daarbij nog enkele consultants die wat papier mogen produceren en verder hoef je duidelijk niets te doen.
En Microsoft enz helpt mee met het helpen/bepalen hoe en wat.
Zie laatste alinea's
Ik heb de website eens doorgelezen, en als ik het goed begrijp is het idee dat ze voor verschillende sectoren gaan uitzoeken wat die voor eisen stellen aan een cloudoplossing, en daar vervolgens een systeem voor gaan bedenken wat bedrijven vervolgens kunnen opzetten. Het voelt allemaal nog erg open en vaag aan, maar het idee is opzich wel interesant.
Wat wel mooi is om te zien is dat ze alles open source willen doen.
Maar het is afwachten of dat het daadwerkelijk iets oplevert, of zoals meerdere mensen hier al zeggen het een kwestie van te lang nadenken en alweer achterhaald zijn tegen de tijd dat ze iets hebben, en vervolgens alleen maar geld kosten.
ik vraag me dan weer af wat is er mis met de huidige oplossingen dat men denkt te kunnen evenaren en dan daarnaast nog beter kunnen doen.
Het grootste probleem lijkt te zijn dat de huidige oplossingen Amerikaans zijn, en die hebben in 2018 een wet aangenomen dat ook data die vanwege de EU regels hier in Europa opgeslagen word opgevraagd mag worden door de Amerikaanse overheid. En dat willen ze voorkomen door eigen oplossingen te gaan maken, alleen die zijn er dus nog niet, of iig niet goed genoeg uitgewerkt.
Super!
Jammer dat er (nog) geen Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn. Beetje vreemd ook aangezien er schijnbaar wel om gevraagd is.

Gemiste kans zeg. Wie weet ooit nog.
Wat is hier super aan ? Dit lijkt op een lege doos welke gewoon een berg papier moet produceren.
Inderdaad, totaal nietszeggend stuk.

Wil het een concurrent zijn van Amazon? Azure? Alibaba?
Blijkbaar niet, want het gaat om richtlijnen.

Maar die richtlijnen leg je al op Europees niveau vast?
En bv. Microsoft heeft de lat best al hoog liggen om conform te zijn met alle beleidsverplichtingen van de EU. Wat wil je hiermee dan oplossen?

Is dit dan een soort overheids-cloud?
Anders gesteld; wie is hier de doelgroep van?
Jawel. Branche organisaties, TNO en bedrijven als Leaseweb zijn al aan boord. https://www.dhpa.nl/gaia-x/
Ik denk dat Nederland nog niet meedoet omdat er nog geen infra is of dat andere zaken hekder of duidelijk zijn. Als die duidelijkheid er is, denk ik dat Nederland redelijk snel zal instappen.
Het is anders behóórlijk duidelijk dat dit geen infrastructuur wordt maar een zoveelste laag middenmanagers die snel geld willen verdienen door een paar regeltjes en procedures te maken zonder ooit écht iets te hoeven doen.
Ik ben bang dat het meer te maken heeft met het simpele feit dat Frankrijk en Duitsland nou eenmaal alles bepalen in de EU. Als er een belangrijke beslissing genomen moet worden, moeten Merkel en Macron het eerst eens worden en dan mag de rest er pas bij komen zitten. En dan doen we allemaal weer net alsof het heel democratisch beslist is.
Anoniem: 14842
5 juni 2020 20:15
Ik kon het idee eerst alleen maar toejuichen: eindelijk iets verstandigs uit Europa, het moest niet gekker worden!

En vervolgens lees je wat er nu daadwerkelijk van komt: niets dan een papieren tijger. Een of ander papiertje waarmee je kunt zeggen dat je aan de Gaia-X standaard voldoet zal het wel worden. Gelukkig mogen de Amerikaanse bedrijven ook gewoon meedoen :(

Echt, waarom het voor Europa toch in vredesnaam zo moeilijk is om iets te DOEN in plaats van te bedenken HOE je iets zou moeten doen. Serieus: gooi die 1,5 miljoen in een pot met techneuten (geen architecten, die willen ook alleen maar denken) en geef ze een jaar. Dan héb je gewoon een basis van een Europees cloud platform, vanuit waar je kunt verder schalen (en dan kom je richting de miljarden investering, niet miljoenen). Maar nee: we gaan eens denken hoe we het zouden willen, paar subsidie clubjes er op. En hop, een documentje van 1,5 miljoen die waarschijnlijk de la om in te versloffen nog niet eens haalt.

Ik blijf me zelf af en toe verassen over mijn optimisme. Dit had ik natuurlijk moeten zien aankomen ;(
Geen richtlijnen en geen architecten.
Enkel techneuten, dat is ook een recept voor een puinhoop.
Het moet ergens in het midden liggen, een initiatief dat niet enkel ontwerpt, maar ook uitvoert.
Anoniem: 14842
@jhaan19795 juni 2020 23:22
Ben ik het helaas niet met je eens. Als je goeie techneuten bij elkaar gooit kunnen die prima tot een goed ontwerp komen. Dan kun je ze natuurlijk ook architect noemen, maar da's wat anders.

Meeste architecten die ik ken staan te ver van de techniek af. Bij een huis architect niets anders. Een vriend van me woont op dit moment nog in een huis zonder railing op het balkon omdat de architect niet had bedacht dat een glazen railing ook ergens aan vast moet komen te zitten...

Cloud richtlijnen zijn er al lang, hetzij in standaarden, hetzij in adviezen. MS zelf heeft zelfs een architectuur beschikbaar voor het opzetten van een goede cloud omgeving.

De tools voor het opzetten van en goede cloud (lees: overal de crap uit automatiseren) zijn ook gewoon bijna allemaal vrij beschikbaar. Is gewoon commodity.

In tegenstelling tot wat de mensen met de grote ego's (ik schaar de gemiddelde architect hier ook onder, er zijn gelukkig ook genoeg uitzonderingen :) ) willen horen is dit gewoon vooral een schaal en (dus) geld feestje. Voor mijn part doe je een Chinees trucje: kijk naar MS/Amazon/Google en bouw dat één op één na met open tools op hardware/netwerken van binnen de EU. Daarna ga je innoveren en streef je de rest voorbij.

Hoe dan ook: wat ze hier weer voor een kansloos iets hebben opgestart kan waarschijnlijk niemand uitleggen. Triest ;(
Architecten gewoon op zij zetten. Op opensource pagina's heb je ook allemaal techneuten die veel betekenen. Dus ja
Hoe is het een platform als het geen infra aanbiedt en ook niet gaat aanbieden? Dan is het een standaard, een spec.

Dit gaat niets worden, vrees ik. Ik zie graag een Europese tegenhanger, maar dan moet er wel een volledig concept worden aangeboden. Standaarden zonder implementatie heeft niemand wat aan, en de eventuele implementeerders gaan tegen beperkingen aanlopen.

Als ze dit willen doen moeten ze doorpakken. Een paar miljard er tegenaan en een echt platform met echte infra, goede tooling en een mooie webinterface neerzetten. Het grootste deel van de bouwblokjes is gewoon open source dus zo ontzettend veel hoeft er ook weer niet ontwikkeld te worden. Maar zonder centrale implementatie gaat dit echt niets worden.
Ah leuk, de zoveelste papieren tijger, vol met goeie bedoelingen en nóg meer standaarden zodat iedereen straks z'n eigen standaard kan voeren! Joepie!

... en dan nog het lef hebben om het een tegenhanger van Google en Amazon te noemen. Wauw. Gewoon, wauw.
Gaia-X is een Europees project dat een tegenhanger moet vormen van grote Amerikaanse en Chinese clouddiensten als Google Cloud, Amazon Web Services, Microsoft Azure en Alibaba. Gaia-X bouwt zelf geen cloudinfrastructuur
Ok... dus wat doe ze dan eigenlijk, waar is de meerwaarde voor mij als devOps? bieden ze makkelijk in te stellen auto scaling, failovers... ? :?
De enige manier om een standaard van wat dan ook te worden is als je in staat bent om iets te maken wat mensen (developers) omarmen. Ik ben zeer sceptisch als het gaat om "plannen" en POC's.

Alles wat je bedenkt in een groep mensen die niet werkelijk hun hart bij iets hebben is ten dode opgeschreven.

In dat opzicht geloof ik in John Gall's law:
"A complex system that works is invariably found to have evolved from a simple system that worked. A complex system designed from scratch never works and cannot be patched up to make it work. You have to start over with a working simple system."

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee