We mogen weer op reis! Ik reis doorgaans veel voor mijn werk als hoofdredacteur van Cosmo – ook sinds de maatregelen versoepeld zijn ben ik al een paar keer naar het buitenland gereisd. Zo'n tripje maken kan hier en daar nog een beetje spannend zijn, omdat er enkele nieuwe regels zijn waar je op moet letten. Om te voorkomen dat jij zometeen met je koffertje op het vliegveld staat en niet mag reizen, of – misschien nog erger – op je bestemming bent en niet meer terug naar Nederland mag, help ik je (letterlijk) op weg met de onderstaande checklist.

Sybrich en Maaike zijn een half jaar nadat ze corona kregen nog steeds ziek >

Voordat je op reis gaat

Check de regels en het advies voor je bestemming

Kijk allereerst altijd op Wijsopreis.nl of download de Reisapp. Hier zie je welke regels er gelden voor de bestemming die jij op het oog hebt – om te beginnen met wat het reisadvies is van het land waar je naartoe wil. De lijst met welke kleurcode voor welk land geldt vind je hier.

De regels voor wat je nodig hebt verschillen enorm per land. Of je wel of geen test moet voorleggen, welke bewijzen je bij je moet hebben en of je in quarantaine moet: ieder land heeft weer z'n eigen setje eisen. Het beste kun je via deze link je land invullen, om te kijken wát je precies bij je moet hebben.

Check ook goed wat de regels zijn in het land van bestemming! Gelden er beperkingen voor de horeca? Moet je binnen of buiten een mondkapje dragen? Check die regels zodat je weet waar je rekening mee moet houden – het is zonde als je een partyvakantie boekt en er op bestemming achter komt dat alle horeca dicht is. Of als je all day, every day een mondkapje op moet en maar één leuke bij je hebt.

Hoe kom ik aan een coronabewijs?

De makkelijkste manier om alles weer zo snel mogelijk op de rails te krijgen, is om je te laten vaccineren. Heb jij je vaccinatie gehad en wil je reizen? Dan is het handig om sowieso de CoronaCheck-app te downloaden. Door je gegevens in te voeren in die app, krijg je twee weken na je laatste prik een mobiele bevestiging van het feit dat je gevaccineerd bent. Reizen binnen de EU wordt makkelijker gemaakt met het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Een coronabewijs om te reizen binnen de EU kan zijn:

  • een negatieve testuitslag;
  • een vaccinatiebewijs; of
  • een bewijs dat je bent hersteld van corona.

Moet ik een coronatest voorleggen?

Voor reizen naar sommige landen wordt er van je gevraagd om een negatieve coronatest voor te leggen. Om te zien welke test je precies nodig hebt voor je land, kun je wederom het beste even hier checken wat er voor jouw land geldt, er zijn namelijk allerlei verschillende tests, van sneltests tot tests waarbij je 24 uur moet wachten op resultaat. Het soort test dat jij nodig hebt kun je in juli en augustus vervolgens gratis boeken via testenvoorjereis.nl.

Tijdens je reis

Blijf de regels in de gaten houden

Check ook tijdens je reis regelmatig Wijsopreis.nl. Zoals we de afgelopen tijd hebben kunnen zien, kunnen reisadviezen en maatregelen snel veranderen. Als je je land als favoriet markeert in de Reisapp ontvang je trouwens automatisch updates als er iets verandert. Handig! Over apps gesproken: laat vooral ook je CoronaMelder-app actief. Zo word je ook op vakantie eerder gewaarschuwd als je mogelijk meer risico hebt gelopen op een coronabesmetting. Hij werkt namelijk samen met veel andere Europese landen, en is ook relevant als je andere Nederlanders tegenkomt. CoronaMelder wisselt alleen gegevens uit die noodzakelijk zijn voor de samenwerking. Net zoals bij CoronaMelder weten ook de corona-apps uit andere landen niet wie je bent of waar je bent.

Check op je bestemming alvast wat je moet regelen voor je terugkeer. Via de quarantaine reischeck kun je inzien welke documenten je bij je moet hebben en wat de regels zijn rondom quarantaine als je terugkomt. Moet je een test voorleggen bij je terugvlucht? Check dan op tijd waar je dat kan laten doen, en boek ruim op tijd een afspraak. Scheelt een hoop stress; uiteindelijk ga je voor je rust op vakantie, toch? Zorg ook dat je weet met welke instanties je contact op moet nemen bij een noodgeval.

Bij terugkomst

Weer terug in Nederland na je reis? Dan zijn er ook wat dingetjes die je hier even in de gaten moet houden. Blijf thuis als dat aangegeven staat bij de quarantaine reischeck en houd je aan de overige regels. Doe voor de zekerheid een zelftestje, ook als je niet uit een risicogebied komt. Zo weet je zeker dat je geen vervelend souvenir hebt meegenomen.

Het is even een lijstje met regels, maar in the end valt het allemaal reuze mee. We willen allemaal heel graag op vakantie, en als we ons met z'n allen aan deze regels houden, zijn we er zo snel mogelijk ook weer vanaf!