Type vuurwerk en letsel jaarwisseling 2021-2022

Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat doet VeiligheidNL jaarlijks onderzoek naar welke typen vuurwerk tijdens de jaarwisseling geleid hebben tot welk soort letsel (in aanvulling op de Cijferrapportage Vuurwerkongevallen die kort na de jaarwisseling verschijnt). De data worden op verzoek van VeiligheidNL verzameld door Spoedeisende Hulp-afdelingen (SEH) en huisartsenposten (HAP).

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 8-6-2022

Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 was er net als vorig jaar een verbod op de verkoop en het afsteken van (oudejaars-)vuurwerk (m.u.v. categorie F1 vuurwerk), als gevolg van de coronapandemie. Toch zijn er op 31 december en 1 januari naar schatting 773 vuurwerkslachtoffers behandeld op een Nederlandse SEH-afdeling of een huisartsenpost (HAP). Dit is een verdubbeling van het aantal letsels in vergelijking met vorig jaar. Daarnaast werd in de media van nog 11 ongevallen met vuurwerk verslag gedaan in de periode van 1 november 2021 tot en met 31 januari 2022.

Welke typen vuurwerk leiden tot de meeste letsels?

Zwaar illegaal vuurwerk (21% van alle vuurwerkongevallen) en F1 vuurwerk (19%) leidden tot de meeste letsels leidden. Andere veel voorkomende typen vuurwerk waren knalvuurwerk (o.a. rotjes, single shots, 13%) en oudejaarsvuurwerk(10%). Als je kijkt naar het aantal stuks dat van elk type vuurwerk is afgestoken, bleek F1 vuurwerk relatief veilig. Vuurpijlen en cakeboxen waren daarentegen relatief risicovol. De vergelijking tussen letsels en afsteekmomenten van zwaar illegaal vuurwerk laat overduidelijk zien dat dit type vuurwerk veruit het grootste risico op letsel met zich meebracht.

Wat zijn de meest voorkomende letsels?

Net als tijdens andere jaarwisselingen kwamen brandwonden (43%) en oogletsel (19%) het meest voor. Vrijwel alle typen vuurwerk leidden tot brandwonden, maar deze werden dit jaar het meest veroorzaakt door F1 vuurwerk (29% van alle brandwonden). Amputaties werden, in lijn met vuurwerkongevallen in eerdere jaren, allemaal veroorzaakt door zwaar illegaal knalvuurwerk. 

Oorzaken van vuurwerkletsel

In 52 procent van de vuurwerkongevallen was gedrag de belangrijkste oorzaak van letsel. Vooral door vuurwerk uit de hand af te steken (21%) en te stunten (13%) of door ander onvoorzichtig gedrag (16%). Eén op de 10 letsels werden veroorzaakt door een falend vuurwerkproduct.

Vooral jongeren gewond door vuurwerk

Vooral jongeren raakten gewond door vuurwerk, 54 procent was jonger dan 20 jaar, 17 procent zelfs onder de 12 jaar. Zij liepen veelal brandwonden op, vaak door F1 vuurwerk. Bijna de helft van de slachtoffer had het vuurwerk niet zelf afgestoken, maar was omstander.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.