Koning opent waterstofinstallatie Hystock in Veendam

Zijne Majesteit de Koning opent woensdagochtend 26 juni de groene waterstofinstallatie Hystock van Gasunie in Veendam, Groningen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Patrick van Katwijk
Met een gieter geeft Koning Willem-Alexander de stam van een symbolische boom water. Hiermee wordt de waterstofinstallatie HyStock van Gasunie op gang gebracht.

De waterstofinstallatie van HyStock zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal kan toepassen. Doelstelling van Gasunie is het waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

Omdat waterstof naar verwachting gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden getransporteerd en opgeslagen kan worden, kan het een grote rol spelen als schone energiedrager voor de industrie, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Het omzetten van stroom naar waterstof is een manier om verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op te vangen. HyStock vormt het begin van een toekomstige waterstofmarkt en levert daarmee een bijdrage aan de doelstelling Nederland en Europa CO2-neutraal te maken.

Tijdens de opening van HyStock gaan organisaties uit het internationale bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen met elkaar in gesprek over de vervolgstappen die nodig zijn om tot een echt duurzame economie te komen. De Koning krijgt tijdens zijn bezoek verschillende waterstoftoepassingen te zien, bijvoorbeeld voor de industrie en de mobiliteitssector. 

RVD, nr. 116